Μάθε πως θα φτιάξεις ψωμί με τα χεράκια σου

Συστατικά

500γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

7γρ. μαγιά ξερή

250ml νερό

¼ κ.γ. ζάχαρη

½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μισό νερό (χλιαρό) και 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και νερό, το αλάτι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αν δυσκολευόμαστε μέσα στο μπολ, μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Ζυμώνουμε άλλα 1-2 λεπτά και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Πλάθουμε με τα χέρια τα ψωμιά (φραντζόλες ή καρβέλια) και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου καλυμμένο με λαδόκολλα.
Αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.
Βρέχουμε τα ψωμιά ελαφρώς, τα χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 30-40 λεπτά. Αν μας αρέσει η πολύ τραγανή κόρα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς τα τελευταία 5-7 λεπτά.