Γλυκές πίτες: Η μανιταρόπιτα της παρέας

Συστατικά:

450γρ. φύλλα κρούστας

Για το σιρόπι:

700γρ. ζάχαρη

500γρ. νερό

300γρ. χυμό μανταρίνι

Για την γέμιση:

600γρ. μανταρίνια

250γρ. ζάχαρη

250γρ. σπορέλαιο

250γρ. γάλα

Ξύσμα από 5 μανταρίνια

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. σόδα

2 βανίλιες

3 αυγά

Εκτέλεση

Για το σιρόπι:

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη.
Μόλις πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό μανταρίνι. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη.

Για την μανταρινόπιτα:

Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και όπως είναι ρολό τα κόβουμε σε φετάκια, τα ξανοίγουμε και τα απλώνουμε σε ταψί. Τα βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα στους 80 βαθμούς, μέχρι να ξεραθούν.
Βράζουμε τα μανταρίνια ολόκληρα με τη φλούδα τους. Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε σε κομμάτια, αφαιρούμε τα σποράκια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το γάλα, το ξύσμα από τα μανταρίνια, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλιες και τα αυγά.
Όταν ανακατευτούν καλά αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Σπάμε τα φύλλα με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε σε δόσεις στο μείγμα, ανακατεύοντας με μαρίζ να βραχούν καλά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί μεγέθους 25×30εκ. περίπου
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, για 45 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη την σιροπιάζουμε. Αφήνουμε να πιει όλο το σιρόπι.

Γράφει η Μελαχρινή Τριανταφυλλοπούλου για το my-athens.gr